Líná huba, holé neštěstí

22. 6. 2008 20:44
Rubrika: Life in God | Štítky: evangelium , slovo , zamyšlní

Dnes ráno, když jsem rozjímal nad evangeliem, mě přes oči praštilo Slovo, na které musím myslet. Zabydlelo se v mé hlavě a já jej nemůžu opustit. Celý den se mi vrací.
"Pravím vám, že z každého planého slova, jež lidé promluví, budou skládat účty v den soudu. Neboť podle svých slov budeš ospravedlněn a podle svých slov odsouzen." (Mt 12,36-37)

Tyhle verše jsou zasazeny do kontextu vyprávění o stromu, který nese ovoce, podle něhož můžeme rozhodnout, zda se jedná o strom dobrý a nebo zlý, ne-dobrý. Návod k soudu mě však zdaleka tak nyní v myšlenkách netrápí, jako právě ten výrok následující. Výrok o planých slovech. Tázal jsem se a přemýšlel, co má tahle věta znamenat? Co nese za poselství? Proč mě tak zaujala?

A odpověď!?

Byla spíš výzvou položit si další otázky. Co jsou to ta planá slova? O čem může říct, že jsou rhma argon (réma argon), slova líná, slova bez úsilí, slova beze smyslu. Napadlo mě spoustu slov a vět, která by vyhovovala takové charakteristice. Politické debaty v televizi, kde se všichni obviňují ze lži, bulvární deníky nerespektující soukromí, atd.

Ale, jakou souvislost by to mělo mít s křesťanstvím? S vírou v Krista?
Říkám si, že je tady řeč asi o jiných slovech. Mám dojem, že je tady na prvním místě řeč o slovech, která často jsou slyšet v ústech učedníků; křesťanů. Možná to jsou zbožné fráze, do kterých se snaží člověk ukrýt, před světem. Možná jsou to slova triumfalismu, který je ve své podstatě jen tenkou skořápkou nepřiznané pochybnosti. Ano, taková slova jsou jistě, jak označuje řecký výraz pro ně, slova líná a bez práce. Snadno se vyslovují vzletné věty o sladkém Pánu Bohu a se stejnou naivitou se dá prezentovat obraz Boha, nesmiřitelného soudce, kterého si musíme naklonit, kterého si je třeba zasloužit. V tomto paradoxu cítím rhma argon.

Avšak ani tato odpověď mi nepřijde konečná a plně uspokojivá. Dá se tedy jít snad ještě dál?
Já myslím, že ano. Já si totiž opravdu myslím, že ta slova, která jsou pro křesťana planá, jsou přesně ta, kterými křesťané zamlžují Krista a jeho poselství. Že to jsou slova, pro která druzí Boha přijmout nemohou. A jaká tedy jsou?

Myslím, že to jsou slova arogance, slova nepřijetí. Chatrná slova démonizující vše; svět, odlišnost, jinakost. Plané slovo, je slovo pocitu ublíženosti. Plané slovo je příliš sebejisté, že je jediným slovem pravdivým. Plané slovo je to, které není ochotné diskutovat. Plané slovo vidí vždy negativa, musí se vymezovat, musí bojovat, potřebuje vyčnívat. Líné slovo, je takové které vzniká bez práce, vychází z předsudku, z pýchy, bez rozumu.

Možná, že význam soudu podle mých slov, na kterých závisí, podle verše evangelia ospravedlnění nebo odsouzení, bude spočívat v tom, že se jednou setkám se stejnou řečí, jakou jsem sám měl k druhým. Třeba se mnou, bude soud hotový stejně tak rychle, jak já jsem bez rozpaků a dlouhého přemýšlení dokázal ze stolu smést druhého. Stejně rázně budu nepochopen, jak já jsem neměl zájem pochopit druhého. Nakonec budu možná odmítnut, jak jsem já odmítal druhé, ať už pro jeho odlišnost, nebo jen pro utěšení mého pocitu méněcennosti a touhy se zvýraznit.

Ne, nestraším. Strach a mávání soudem budoucím a snad dokonce tím, že nám to jednou Pán Bůh spočítá sám, pokud se nezměníme, to je jen další plané, líné slovo. Slovo bez práce…

A nedá mi to, abych nezakončil připomenutím jednoho velmi starého textu křesťanské tradice, který reflektuje něco, čeho si křesťané všimli hned na počátku a zároveň něco, na co Boží lid po dva tisíce let zapomíná a zacpává si uši, když mu to někdo chce připomenout.

Způsob jakým se na křesťany dívají lidé, je odpovědností samotných, nás, křesťanů (2 list Klementa Římského Korintským). Planá slova, těžko svědčí o Kristu, když je adresujeme druhým a těžko obstojí křesťanství samotné, když planá slova si mezi sebou přehazují samotní Kristovi učedníci ve vzájemné nesnášenlivosti.

Ale to už je naše zodpovědnost…

Zobrazeno 4614×

Komentáře

majkiii

2Lohelius: Ále, proč bych si nezapřemýšlela :-) Kvůli tomu, že vám to není vhod, s touto činností přestat nehodlám. Tudíž svoje oduševnělé rady směřujte raději na někoho jiného.

Bukin

Dlouhý článek, spousta "ríma argon" :-)

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková