Kdo rozhodne?

30. 11. 2007 22:39
Rubrika: Life in God | Štítky: Bible , Hospodin , myšlenka , víra , život
Na KTF jsme jednou byli ponecháni sami svému osudu, když náš vyučující musel přísedět u státnic v čase našeho společného semináře. Je to podivuhodné, ale my jsme se sešli a začali pracovat. Vlastně to začalo z fórku, jedné holčiny, která na nás sehrála, že byla pověřená vedením hodiny… No nic, začali jsme probírat připravené otázky k diskusi. Otázky, které byli připraveny jako příklady, jež bychom mohli využít na střední škole, na spolču, při povídání před mladými.


Druhá otázka nás zasekla. Jak mi pomáhá Ježíš při mém rozhodování? Wow, děcka řeknu vám, že bylo ticho. Jak se dá odpovědět. Jde to? Výřečnost se nám ztratila a já si uvědomil, jak sám sobě možná neumím odpovědět na tuhle otázku.

Jasný, modlím se a žiju ve světle… Jenže, ale a doplňte si odporovací spojku jakou chcete, ale ono to není tak jasný. Pro mě rozhodně ne. Osobně jsem se tolik modlil a ptal kudy kam, co dělat když, proč bych měl tam a ne tam, nebo všechno naopak. Znáte to? Kdyby aspoň malá nápověda, jak by člověk chtěl tomu Božímu mlčení porozumět a mít jasnou odpověď. Navíc potkávám lidi, kteří toto cítí daleko silněji. Nebo spíš necítí. Neslyší a neví. Asi bychom to měli snadnější, kdyby Hospodin byl automatem, zodpovídající všechny otázky.

Přemýšlel jsem o tom. Je to skutečně tak, že Bůh má odpověď na mou otázku vždy připravenou a já ji musím jen nalézt? NEBO, nechce třeba Bůh, abych se rozhodl já sám. Vzpoměl jsem si, jak jsem nadávno rozjímal na knihou Jozue, kde se píše: Buď rozhodný a udatný, neměj strach a neděs se, neboť Hospodin, tvůj Bůh, bude s tebou všude, kam půjdeš. (Joz 1,9)

Já sám mám být rozhodný? Cože? Často jsem slýchával, jak musím být poslušný a pokorný. Starší a zkušenější ti poradí a vždy dobře... Odvolat se na člověka s větší zkušeností, než jakou disponuji já, je jistě dobré, ale nemohu na něj delegovat, aby za mě učinil rozhodnutí. Já jsem odpovědný za svůj život a moje jednání je svobodné.

Hledal jsem v Písmu, zda se ještě někde hovoří o tomto. Buď rozhodný jsem nalezl na mnoha místech. V různých kontextech, ale vždy s příslibem Boží přítomnosti a požehnání, když budu rozhodný (Ž 27,14; 1 Kron 28,20; Dt 31,23). Je to na každém z nás, kam bude směřovat náš život. A také naše vlastní odpovědnost. Bůh nám žehná a dává světlo, ale nedělá rozhodnutí za nás a už vůbec ne proti naší vůli. Ježíš nám ukázal, že jsme svobodní a že jsme to my, kdo si volí, kam povede cesta.

Vždycky jsem to , jen já, kdo má právo a odpovědnost se rozhodnout.

Zobrazeno 2250×

Komentáře

Jiří jirkas Haman

Martine, kamaráde, díky za tahle slova :-)

Bjetushka

Ani nevíš..jak moc mi tedkon pomohla tahle veta: Bůh nám žehná a dává světlo, ale nedělá rozhodnutí za nás a už vůbec ne proti naší vůli. Ježíš nám ukázal, že jsme svobodní a že jsme to my, kdo si volí, kam povede cesta.
Děkuju

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková