Křišťálová noc na KTF

10. 11. 2007 22:04
Rubrika: Komentáře | Štítky: modlitba , naděje , víra , židé , zlo

Běžel jsem z knihovny ve třetím patře, abych to stihl do kaple v prvním. V pravé poledne byla mše k výročí křišťálové noci. Ejhle, fakultní kaplička byla příliš malá pro společenství studentů katolické teologie a jejich vyučujících. Sloužilo se v jedné učebně. Bylo vyprodáno. V úvodu padla myšlenka, která se mě dotkla: Kdyby se do Prahy nesjížděli pravicový radikálové, vzpomněl by si někdo z nás na křišťálovou noc? Pocítil jsem, jak moc se mě to týká.

 

Modlili jsme se za všechny lidi, kteří trpěli v uplynulém  století jakoukoliv genocidou, totalitou, perzekucí a kteří zaplatili smrtí pro své náboženství, rasu, etnikum, kulturu. Zastavuje se dech, když si uvědomím, že židovským městem chtějí pochodovat lidé, kteří by byli svolní vykonat Křišťálovou noc znovu. 

 

Šest miliónů Židů se nevrátilo z koncentračních táborů pro tuto ideu. Já dnes sedím u svého počítače a je mi fajn. Mrazí mě, když si představím zvěrstvo, které na Izraeli vykonal nacismus. Ne, to si nejde představit. Nemám právo psát, co to bylo. Nezažil jsem to.

Nespravedlnost a zloba jsou neustále přítomné ve světe. Co se bude dít dál? To záleží na nás všech. E. Burke řekl: „K vítězství zla stačí, aby dobří lidé nedělali nic.“

 Atmosféra svaté liturgie byla úchvatná. Nechci psát fráze, zbožné kecy, ale bylo to hluboké. Plné úcty a vědomí, že to bylo všechno horší než si myslíme. Že už se to nesmí nikdy stát. To, že jsme tam klečeli na kolenou, to je možná základ dnů plnějších světla.

 Bude dál něco nebo nic…?

Zobrazeno 6165×

Komentáře

Calid

A k Jakubu Augustýnovi - ti a tobě podobní nám vytváří zvláštní "mediální obraz". Nelze lpět na něčem řečeném před staletím, co bylo později odvoláno či zrušeno. Nevím, zda byla vůbec někdy myšlenka odpovědnosti židovského národa za smrt Ježíšovu, ale pokud někdy byla, tak toho lituji. Vždyť sám pan Ježíš Kristus řekl, že to vše bylo dáno. Bez jeho smrti by nebylo jeho zmrtvýchvstání ani vykoupení lidstva. A Kristus na kříži řekl: "Odpusť jim, neboť neví, co činí." A to snad mluví za vše. Pokud má abbe jiný názor, ať se mi pošle vzkaz na můj "profil".

Jayef

Jak chápat kolektivní vinu Židů? Cejsk má pravdu v tom, že ji katechismus odmítá. Kristovým vrahem je každý, kdo dobrovolně spáchá smrtelný hřích, tedy i katolík, ten dokonce v první řadě. Žádný žid nemá podíl na Kristově smrti svým pouhým narozením. Podstatné ale je, že esenciální vlastností judaismu je odmítnutí Krista. Židé skutečně jsou Kristovými vrahy, ale v tom smyslu, že se jimi dobrovolně stávají.<br />
To je jenom obecné tvrzení. Nemůžeme posuzovat kokrétní lidi, protože neznáme míru nepřekonatelné nevědomosti o Kristu a jejich upřímnou touhu po poznání pravdy.

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková