Křišťálová noc na KTF

10. 11. 2007 22:04
Rubrika: Komentáře | Štítky: modlitba , naděje , víra , židé , zlo

Běžel jsem z knihovny ve třetím patře, abych to stihl do kaple v prvním. V pravé poledne byla mše k výročí křišťálové noci. Ejhle, fakultní kaplička byla příliš malá pro společenství studentů katolické teologie a jejich vyučujících. Sloužilo se v jedné učebně. Bylo vyprodáno. V úvodu padla myšlenka, která se mě dotkla: Kdyby se do Prahy nesjížděli pravicový radikálové, vzpomněl by si někdo z nás na křišťálovou noc? Pocítil jsem, jak moc se mě to týká.

 

Modlili jsme se za všechny lidi, kteří trpěli v uplynulém  století jakoukoliv genocidou, totalitou, perzekucí a kteří zaplatili smrtí pro své náboženství, rasu, etnikum, kulturu. Zastavuje se dech, když si uvědomím, že židovským městem chtějí pochodovat lidé, kteří by byli svolní vykonat Křišťálovou noc znovu. 

 

Šest miliónů Židů se nevrátilo z koncentračních táborů pro tuto ideu. Já dnes sedím u svého počítače a je mi fajn. Mrazí mě, když si představím zvěrstvo, které na Izraeli vykonal nacismus. Ne, to si nejde představit. Nemám právo psát, co to bylo. Nezažil jsem to.

Nespravedlnost a zloba jsou neustále přítomné ve světe. Co se bude dít dál? To záleží na nás všech. E. Burke řekl: „K vítězství zla stačí, aby dobří lidé nedělali nic.“

 Atmosféra svaté liturgie byla úchvatná. Nechci psát fráze, zbožné kecy, ale bylo to hluboké. Plné úcty a vědomí, že to bylo všechno horší než si myslíme. Že už se to nesmí nikdy stát. To, že jsme tam klečeli na kolenou, to je možná základ dnů plnějších světla.

 Bude dál něco nebo nic…?

Zobrazeno 6159×

Komentáře

Ester

Taky mě z toho občas mrazí.... Nedávno jsem byla poprvé na židovské bohoslužbě, měli zrovna Jom-Kippur, bylo to zvláštní a krásný a dlouhý:-) A mezi zdmi popsanými jmény českých Židů, kteří se nevrátili z koncentráků, zpívali a modlili se Židé, které od tehdejších událostí dělilo jen cca 60 let. Asi mám velkou fantazii, ale chvílemi jsem se přistihla, že přemýšlím, co by se s těmito lidmi stalo před šedesáti lety. A co by se s nimi stalo dneska, kdyby zase někdo začal zkoumat rodokmeny a zjišťovat židovské kořeny....

Ferenc

Podobně na mě působil památník holocaustu v Jeruzalémně. Byla to prostá čtvercová místnost s lávkou kolem dvou stran a dole na podlaze byly názvy koncentračních táborů osvětlované hořícími svícemi. V jednom z dalších pavilonů byly fotografie dětí a z reproduktorů se tiše ozývaly jména dětí. Jen by mě zajímalo, který z těchto radikálů bylna exkurzi v koncentračním táboře... Bohužel asi nikdo.

Ester

Ty si byl v Izraeli? Taky bych se tam chtěla podívat.
To ne, z radikálů v KZ určitě nikdo na exkurzi nebyl. Učitelé to asi trochu na základce/SŠ zanedbali:-(

Ferenc

Jo do Izraele jsem se dostal s farností a do Osvětimi na základce.

Jacques

http://sodalitium.signaly.cz/0711/doporucena-literatura-monopol-na
Jako katolíci nemáme s přesvědčením židovského národa o svojí vyvolenosti v dějinách spásy žádný problém, neboť je to v souladu s katolickým učením. Vyvolenost však neznamená bezhříšnost, vyvolený národ může jednat v souladu s vůlí Boží, ale také proti ní. Takových negativních příkladů je už i ve Starém zákoně nemalý počet. Skutečnost je taková, že náboženství synagogy není totožné s náboženstvím Starého zákona, jež má svoje završení v Novém zákoně a založení „nového Izraele“, katolické církvi. Soudobý judaismus je založen na odmítnutí Ježíše Krista, Vykupitele všech lidí, včetně Židů, a to i těch, pro které se stal „kamenem úrazu“. Do té míry, do které Pavlát a spol. volají po své výjimečnosti v řádu utrpení v kontextu své vyvolenosti, je na místě otázka, zda by ve stejném poměru neměli promyslet svůj podíl na onom největším holokaustu lidských dějin - odsouzení a utrpení Ježíše Krista, jenž „přišel mezi své a ti jej nepřijali“.

Mimochodem. Účast na "bohoslužbách" jinověrců je aktem apostaze. To za prvé.
A za druhé. Doufám, že při modlitbách bylo vzpomenuto i na ty tisíce katolíků, protestantů, cikánů a dalších, kteří v nacistických koncentrácích(a těch komunistických rovněž) zahynuli.

cejsk

k tomu za druhé: Modlili jsme se za všechny, za úpně všechny, nejen oběti holocaustu, ale iběti všech totalit, genocid a pogromů, včetně těch katolických...
k zaprvé: není katolickým učením, že židé mají jako národ, podíl na odsouzení JK.

Calid

K Martinově textu - je bolestnou pravdou, že nebýt těch neonacistů, tak si nikdo ani nevzpomene na křištalovou noc, včetně mě, který ví, co to bylo (ale jen z historie) a už nevěděl, který den to přesně bylo. Je asi podstatou člověka, že rád zapomíná na příkoří které způsobil jiný jiným.
K bohoslužbě - je jedině správné, že v době, kdy se po ulicích proháněli radikálové všech možných táborů a policisté, byla sloužena mše za oběti totalit a podobných neblahých věcí, které člověk stihl napáchat. To je podle mne jediné opravdu důstojné uctění jejich památky.

Calid

A k Jakubu Augustýnovi - ti a tobě podobní nám vytváří zvláštní "mediální obraz". Nelze lpět na něčem řečeném před staletím, co bylo později odvoláno či zrušeno. Nevím, zda byla vůbec někdy myšlenka odpovědnosti židovského národa za smrt Ježíšovu, ale pokud někdy byla, tak toho lituji. Vždyť sám pan Ježíš Kristus řekl, že to vše bylo dáno. Bez jeho smrti by nebylo jeho zmrtvýchvstání ani vykoupení lidstva. A Kristus na kříži řekl: "Odpusť jim, neboť neví, co činí." A to snad mluví za vše. Pokud má abbe jiný názor, ať se mi pošle vzkaz na můj "profil".

Jayef

Jak chápat kolektivní vinu Židů? Cejsk má pravdu v tom, že ji katechismus odmítá. Kristovým vrahem je každý, kdo dobrovolně spáchá smrtelný hřích, tedy i katolík, ten dokonce v první řadě. Žádný žid nemá podíl na Kristově smrti svým pouhým narozením. Podstatné ale je, že esenciální vlastností judaismu je odmítnutí Krista. Židé skutečně jsou Kristovými vrahy, ale v tom smyslu, že se jimi dobrovolně stávají.<br />
To je jenom obecné tvrzení. Nemůžeme posuzovat kokrétní lidi, protože neznáme míru nepřekonatelné nevědomosti o Kristu a jejich upřímnou touhu po poznání pravdy.

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková