Nejprokletější z prokletých

11. 11. 2007 22:19
Rubrika: Literatura | Štítky: dekadence , klasika , literatura , poezie , rimbaud
Francie 2. poloviny 19.století, to je porevoluční atmosféra, čas pařížské komuny, převrat v lidských právech. Také je to urbanizace obyvatelstva, přeplněná města dělníky, hledajících štěstí mimo venkov, z kteréhož přišli. Špína, hnus, nemoci, pajzly a opilci válející se po ulicích, děvčata jejichž královstvím je chodník, bída a chudoba. Svět je zkrátka jiný, musí být jiná i jeho duše - literatura.

2. polovina 19. století to jsou také prokletí básníci, jak Paul Verlaine nazval své přátele. Velkého Charlese Baudelaira, prvního mistra pera, klasické básnické techniky, který obrátil zrak k městu a všemu co k němu patří. Především pak Arthura Rimbauda (1854 – 1891). Mladého gaunera, který dohání svou matku k šílenství. V době kdy Victor Hugo je národním hrdinou, tento 16-ti letý spratek si zaleze na půdu a vytvoří dílo, které neodvolatelně změní literaturu.

 Touha být básníkem vidícím, vede jeho fantazii. Linií Imaginace napíše totálně šílené dílo. Poezii v próze. Už není důležité co napíšu, ale jak to napíšu. To už není klasická poezie, to je moderní literatura. Obdivuje jí surrealismus. Sbírky Sezóna v pekle a Iluminace jsou jednou velkou alegorií, jenž se po prvním přečtení nedá pochopit. Dopisy vidoucího jsou programem  nových básníků, už nikdy ne mluvčích společnosti, nýbrž osamocených mužů. Těch vidoucích, vědících a věštících, proroků nového světa. Verše jsou osvobozené a nic není tabu. Báseň je odrazem života ve své nahotě. Obrazem .

 Rimbaud převrátí nastolený řád naruby. Po Baudelaire, který změní téma, ale zachová formu, vytasí své Avantgardní dílo, které nutí k přemýšlení i dnes. Prohlásit, že to jsou kecy opilce je prostoduché. Přesto, jaký to byl hajzlík zanechá nesmazatelnou stopu v dějinách literatury. Ve dvaceti však odloží pero a řekne, že poezie je pro holčičky z Lycea. Už nikdy nic nenapíše a jeho básně skončí v koši nakladatelství, kam je poslal. Sbírky vydá až „přítel“ Paul Verlaine, kterého Rimbaud prásknul policii po vzájemné hádce a vystřelení revolveru a jemuž zařídil dva roky vězení.

 Baudelaire, Rimbaud a Verlaine jsou sloupy moderní poezie a jejich duch, lépe pohled, se potáhne jejími dějinami až do dneška. Stojí za to vzít si jednoho z nich do ruky a nechat verše proudit.

Zobrazeno 2315×

Komentáře

Calid

Aha, to jsi myslel tím posledním blogem týkajícího se literatury. Tahle trojice to jsou velcí básníci, takzvaní prokletí básníci a já mám nejraději Francoa Villona, který je někdy řazen jako jejich předchůdce:). Mimochodem, na Verlaina jsem dělal na střední referát...

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková