Úplně nejvíc nej den...

6. 3. 2008 0:16
Rubrika: Komentáře | Štítky: bio , jazyky , středa

Est-ce que vous avez fait ce weekend? Stabat mater dolorosa.
fonh e.n R.ama h.kousqhStředa je můj nejvíc nejoblíbenější den. Je tak hezky zasazen doprostřed týdne, mezi dny ostatní. Půl školy za námi, půl ještě před námi… ale na to vážně nemám jedinou myšlenku. Středa sic pěkně dlí vprostřed týdne, ale já jsem pevně za(u)sazen mezi slovníky, které střídám jeden po druhém.

Sem tam vykouknu z okna. Slunce, déšť, sníh, horko, mráz, mně je to fuk, neboť si prožívám svůj, se železnou pravidelností každého týdne, tri-lingvální den.

Erare humanum est a jiné chytře znějící citáty jsem už pochytil za absolvované tři semestry latiny. V pravé poledne si ale opět opakuji, rovněž s neochvějnou každotýdenní pravidelností, že je sice hezké, že pan Augustin do svých Vyznáních vnesl jen málo účelových vět, ale přesto se asi bude na originál ještě nějaký ten pátek v polici prášit.

Odpoledne, doma, u stolu. Z temnoty skříně vynáším na světlo své šestadvacáté vydání Nestle-Aland NOVUM TESTAMENTUM GRAECE. Pomodlím se Pater h-mwn, spustím BibleWorks a vyrážím na několika hodinovou procházku ve společnosti participií, aoristů, indikativů, imperativů, perfekt. Tvarů aktivních, mediálních, pasivních. Hospodine, děkuji ti, že evangelista nebyl Homérem, ale "běžně" v řečtině vzdělaným člověkem.

Už se stmívá, světla ubývá. Slunce se ztrácí. Druhá polovina, druhé kapitoly Matoušova evangelia nebere konce. Nesmím to vzdát, nechci zklamat PhDr. Bartoně. A už vůbec ne si vyslechnout, že jsem trapný a ujel mi vlak.

Nový Zákon v modrém přebalu jsem zavřel, dokončil jsem domácí přípravu. Další modrák čeká v polici. V polici jazykových manuálů, gramatik a učebnic. Hier, j'ai lu une livre interésante… Musím si zopakovat passé composé, abych zítra zase v institutu nekoktal a aspoň něco ze sebe vymáčk… Ty jo, vzpomínám na utrpení hodin frániny na gymplu, kde jsem se za čtyři roky naučil je m'appelle Martin et j'habite a Karlovy Vary (nutno uznat, že profesorka je v tomto úspěchu nevinně). Po latinsko-řeckém martyriu se dnes na zítřejší dvě hodiny francouzské konverzace těším, jak malý kluk na večerníček.

Zavírám, úkoly na zítra připraveny, mozkové buňky jsou vyčerpány. Třeba po západu ještě mnoha středečních sluncí se rozmluvím jazyky, nejen andělskými...

Zobrazeno 1708×

Komentáře

Ferenc

"Doctrina est fructus dulcis radicis amare."

majkiii

Můj nejoblíbenější den je pátek... A to je přesně vidět rozdíl mezi náma dvěma - já jsem flákač, kdežto Tebe ta škola očividně baví čím dál tím víc :-)

cejsk

Taky jednou přijde změna Markéto a úžas nad poznáním a hledáním tě pohltí...:) možná

DominikO

To já jsem na teologii chodil na angličtinu a spíš jsme měli strach, že zapomeneme vše z gymnázia :-) Ale už se to prý taky zlepšilo. A jakou verzi BibleWorksu, Martine, používáš? Já chodím přes internet na 6, ale ve škole máme 7 a to jsou vychytávky! ;-)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková