WYD_Anglikánský den

28. 7. 2008 11:11
Poslední hodiny vzhůru nohama. Kdo ví, kdy se sem zase podívám. Ještě jednou vyrazím do města. Navštívit nějaké pamětihodnosti a utratit poslední padesátku těch zvláštně barevných peněz, připomínající papírky ze hry Dostihy a sázky.

 

Paul stále nekoupil mléko, takže snídaně bude opět až někde ve městě. První se nám do cesty ovšem připletl kostel. Vstoupili jsme. Neogotická architektura, jako u všech místních kostelů. Byl to anglikánský chrám hight church tradice. Nabral jsem tam kupu letáčků, abych zjistil, jak to u nich chodí. Při východu jsme potkali místního faráře. Usměvavý chlapík.

 

Vzali jsme směr po Geogre street, nejhlavnější sydneyské třídě, do centra. Přivedlo nás to k st. Andrew's cathedral. Pro změnu anglikánský kostel. Konečně se dalo jít dovnitř, předchozí dny byla vždy zavřená. Prolezl jsem jí skrz na skrz a překvapilo mě, že katedrální, jak jinak než neogotický, chrám má blíže k low church větvi v anglikánské církvi. Když jsem si vzal místní program bohoslužeb a dění v katedrále, byl jsem překvapen ještě víc. Mohli by si z toho vzít inspiraci naši biskupové a kapituly při katedrálních kostelech. Tenhle anglikánský chrám je totiž opravdu středem života diecéze.

 

Naposledy jsme se odebrali na pobřeží zahlédnout ještě jednou Opera House. Kroky se nám však stočily na Harbour bridge. Chvíli jsme váhali, ale pak jsme ten dlouhý most přešli a ocitli se ve čtvrti North Sydney. Tam jsme se dostali do kostelíka bl. Mary McKillop. Výjimečné australské ženy, která pro svou horlivost a nevšední odevzdanost Kristu, byla dokonce několik let exkomunikovaná z církve. Byla tou, která dokázala číst znamení doby na přelomu 19. a 20. století a možná i proto jí papež Benedikt XVI. vybral za jednu z patronek před pár dny uběhlého WYD.

 

Na poslední den jsme to s turistikou až přehnali a peníze stále v peněžence. Ano, došlo na to. Nakupování suvenýrů, moje opravdu, opravdu, opravdu oblíbená činnost. Jak má člověk vědět, co komu koupit? Po pár hodinách utrpení přehrabování se v regálech, se to podařilo. Když člověk nakupuje pro sebe, tak je to easy. Ale obdarovat rodinu; to je hrůza. Většinou neuspěju s odpovědí: "Že jsem přeci přivezl sebe." A tak jsem nakonec nějaké ty materiální blbůstky vybral…

Po pokladnách a volném pití ve faast foodu je tu dnes třetí nepřekonatelná věc. Na své latté jsem dnes zavítal do Georgia jeans coffe. Když je ten poslední den a já se potřebuji zbavit drobných. Objednal jsem si, servírka byla moc milá. Usmívala se, ukrojila mi koláč, dala kopec šlehačky a najednou se mě zeptala na jméno. Cože!!! Chce mě snad sbalit??? „Excuse me?“ Vykoktám. „Your first name, please?“ „Martyn...“ Jen co to dořeknu, slyším své jméno, jak ho někdo volá, nebo spíš řve na celej lokál,  od druhého pultu, kde se připravuje kafčo. Tohle je fakt originální. Objednáte si, oni to vedle zatím připraví, zaplatíte a nakonec přiznáte své jméno a obsluha ho naťuká do počitače. Pak když se ozve, drink je připraven. Škoda, že zítra odlétám. Chodil bych tam častějc a představoval se falešnými jmény:)

 

Venku začalo opět pršet. Asi Sydney pláče za českou výpravou. Běželi jsme domů do sucha a tepla. Už se těším, jak si v Soulu vlezu do výřivky a vysauním se. Jestli teda Hejti nekecal. Odlétáme v 8:00 místního času. Paul říkal, že nás na letiště hodí autem. Skvělý! Jen zase není doma a já ho opravdu nechci v 5:00 ráno budit, že už je čas jet. Pokud teda bude v pět vůbec doma. Na taxíka mi poslední deseti dolarovka nestačí. Na vlak je to s tou bagáží tak hodinový vejšlap. Držte nám prosím palce. V Austrálii se mi líbí, ale chtěl bych už domů... 

Zobrazeno 1738×

Komentáře

Texis

Jojo, to jmeno pri objednavkach je znama vec, v USA sem byl tez dost prekvapen. Nemel sem ani tak problem jim rict jmeno jako ho pak samozrejme pekne zkomolene rozpoznat kdyz ho pak volaji :-)

Andrea Hýblová (Neposeda)

Skoda, zes neudelal anketu, kdo si z tvych ctenaru co preje - dala bych ti tip. Kdysi se mi podarilo na ceskem panelakovem asfaltu znicit original boomerang od strycka z Tasmanie - stacil jeden hod:-) Co kdyz se mne zepta, jak pecuji o jeho darek?!

Eleeshebat

Joj, tak to jsem zvědavá, jak dopadnete s odletem...ale oni si vás tam přece nenechaj...přece ejn, za pár dní by si všimli, že jim tam někdo extra upíjí latté a sprite :)))

Vendula Krůlová

pekny clanek a kdyz se ti bude styskat po vyvolavani tveho jmena muzes si udelat vylet do Mnichova a tam na hlavni tride u Staarburstu to delaj taky:]

Calid

Snad ti to dobře dopadne... mě jen překvapuje, kde stále berete české pivo k obdarovávání...

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková