Opět a již po čtvrté z učitelského deníčku mladého pedagoga:))))

17. 10. 2008 23:01
Rubrika: Komentáře | Štítky: gympl , skola

Učit se, učit se, učit se… jak praví klasik:) A jelikož jsem této větě chtěl dostát absolvoval jsem ve čtvrtek všech 6 hodin přednášek v řadě s pěti minutovou přestávkou mezi každýma dvěma hoďkama. Nevím co to maj vyučující ufaru za blbej zvyk všechny přednášky přetahovat. Zvlášť Antalík(!) - totiž najít místo ve velký posluchárně na filosofii náboženství sedm minut po začátku je fakt umění. Kdyby měli na Palachárně zvonek jako u nás na gymplu, tak by se jim to nestávalo…

Ano, u nás na gymplu. Dneska jsem byl zase učit. Blaho… Ale vlastně jsem pedagogoval už ve čtvrtek večer. Byl jsem na spolču v jedné nejmenované pražské čtvrti, kde mají faráře o němž se praví, že je jediný žijící kněz, který už má svou sochu v kostele, kde slouží (kdo zná pochopí, kdo nezná, tak sorry za soukromej humor:). Nešlo teda o pedagogické působení, ale o katechezi, bychom byli terminologicky důslední. Mluvili jsme o církvi, o tajemství, o společenství o poslání, o Lumen Gentium, o Apostolica Actuositatem, o iniciačních svátostech, Božím lidu, o laikátu, apoštolátu, následování… a všechno to pěkně shrnula Silva: "Jsem si uvědomila, že to vlastně už teď jsme povolaní žít to křesťanství naplno, že být součástí Božího lidu (ho laos), je místo pro to žít křesťanství naplno…"

Noc byla chladná a vlhká, nemohl jsem jí strávit krásněji než na cestě do KV. O půlnoci jsem padl do postele a než jsem zavřel oči zvonil budík a říkal: "Martínku vstávej, dětičky čekají." Se mi samozřejmě podařilo zapomenout text o Konfuciovi, který jsem připravený na seminář, ale to nic… Učil jsem prvně dějepis. Měl jsem s maturanty projít otázky "Prvotní náboženské rituály + židovství, křesťanství, islám", jo jo, byl jsem ve svý kůži:) Celou tu hodinu a půl jsme vedli docela dobrej dialog se studenty a zvlášť ten potetovaný sk8áckej klučina měl docela znalosti. Těším, až k nim půjdu zase za týden (to máme mluvit o christianizaci, boji o investituru a reformaci; to jsem sám zvědavej:)

Po hodině jsme ještě se sestrou adventistkou, mojí bývalou dějepisářkou a současnou paní učitelkou té dnešní třídy v jedné osobě hodili řeč v jejím kabinetu. O studiu teologie, o víře, o studentech na SŠ (že jsou to stejný hajzlíci, jako když jsem studoval já), o studentech na VŠ (že jsou to stejný hajzlíci, jako když studovala ona), o životě…

No nic, už to začíná být nuda co? Pořád se tu jen rozplývám nad tím gymplem, když ony tam dneska na mě byly milý i kuchařky. Víte, co to je, když po osmi letech vražednejch pohledů vám kuchařka řekne, že se těší až tu budete učit jednou regulérně… kdo chodil někdy do školní jídelny, musí chápat mé nadšení. Ale co, už odučit jen 2 hodiny příští týden a zase s gymplem na nějaký čas rozloučím:)

Zobrazeno 1510×

Komentáře

Frt

Teda, já zírám co vše stíháš...<br />
každopádně - naprosto souhlasím, že na SŠ jsou stejný h... jako jsme byly mi a že na se přetahuje? To posledně se Špinka tak zasnil ve Faidonu, že nás natvrdo museli vyhodit ti po nás, to byla prča.

seily

Jééjda, a nebude Ti líto, že už to budeš mít za sebou:-)?

cejsk

asi jo...fňuk, fňuk:)))

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková