Tříkrát do roka "málo lidí"

3. 2. 2009 0:26
Rubrika: Komentáře | Štítky: dogmatika , ktf , Praha , život , zkouskove

Třikrát do roka prožívám toto zvláštní období, které má svým způsobem rád, ač je zdrojem napětí, stresu, adrenalinu. Vrací se cyklicky. Jednou v zimě a pak na začátku a nově i na konci léta. Především toto zimní je kouzelné. Pualo Coelho by tuto periodu nazval "málo lidí."  Praha je v ten čas naprosto úchvatná. V průběhu posledních tří týdnů jsem ji měl možnost pozorovat jen při večerní cestě do kostela a zpět. Většinou sám. Všechno mluví najednou úplně jinak. Mráz, sníh na chodníku, osvětlené domy, němé dřevěné sochy, barokní sloupy, varhany a také proud řeky, vrzání tramvaje. Jak to všechno jen vyjádřit? Napsat báseň, složit text k písni? Možná raději dlouhým mlčením a pohledem na tmavou oblohu, na které dnes nejsou vidět hvězdy pro pouliční osvětlení.

 

Ráno vstát za tmy a do tmy se probírat knihami, poznámkami, sešity. Cestovat od stolu do koupelny a z koupelny do kuchyně, strčit hlavu do lednice a zpátky ke stolu. V pravidelném intervalu kouknout ven z okna na hnusné, ponuré, typicky zimní (studijní) počasí a sklopit oči opět na černými písmenky potištěné bílé papíry. Jo, svým způsobem to mám rád… škoda jen, že je v tomto itineráři, tak "málo lidí." Ještě že existuje vynález krabice s obrazovkou a klávesami spojený šedivým kabelem s celým světem. Ale ani na moderní kybernetické vztahy nezbývá příliš chvil. Doufám, že se přátelé nezlobí.

 

Vybral jsem si to, tak studuji, místy bojuji a nelituji. Vždycky je jednoduší, aby nebylo nic, než aby bylo něco. Nakonec se však dá říct: "a bylo to dobré." A bylo… Tři měsíce semestru, tři týdny intenzivního učení, třikrát přečtená kniha, třetí v pořadí, tři otázky a… jedna z nejtěžších zkoušek základního studia je za mnou, ale žádný strach, přijdou mnohé těžší. Šílený postoj? Šílená škola? Šílené to asi je, ale já se nechávám vést svými sny. Vykládejte si to slovo jakkoliv chcete. Já jsem ho dnes večer začal chápat tak nějak Josefovsky… a opět přemýšlím, proč je střed města večer opuštěný a je tam tak "málo lidí".

 

 

/ p.s. Miluji dogmatiku… Nejsvobodnější, nejnedogmatičtější a nejhlubší z teologických disciplín v mém zorném úhlu, odpusťte mi kolegové, jestli vaše srdce tíhne k jiným oborům. Já už ve svém sportovním mládí obdivoval desetibojaře,specialisty na nespecializaci… (toto je pouze emocionální poznámka, tedy brát s nadhledem:) /

 

 

 

Zobrazeno 3965×

Komentáře

ililka

Já sice nemiluju dogmatiku, ale mám jí ráda, kdo ví pochopí proč:)

Eleeshebat

Je jen málo lidí, který se dokážou rozněžnit nad zkouškovým :D :D...<br />
p.s. taky jsem <br />
k dogmatice získala nějaké mateřské sklony...uvažuju dkonce o státnicích z této disciplíny, Tomáš Akvinský se nehněvej:)))

Calid

Rád tě tu po delší době potkávám:) Hezky zaznamenané zkouškové období a zajímavý smířlivý postoj k němu:)

cejsk

Bjetko, v tom případě se těším na nějakou naší trinitologickou disputaci:)))

Eleeshebat

cejsk: ohó, trinitologickou? A budeme ji vést v latině nebo v němčině? :)))

cejsk

V řečtině né... Musíme začít pěkně od formování dogmatu:)))

IFS

Dogmatika a zkouškové mě nikdy moc klidu nedodávaly, radši bibli a prázdniny, ale vylidněná Praha je úžasná... Po jedné svatbě známých jsem se vzbudil v pět, všichni spali, ale už bylo po slávě, tak jsem se vydal se do pražského rána, Karlův most si přešel sám a až na konci minul popeláře, Staré i Nové město vylidněné, jen v nějaké zapadlé samošce jsem si koupil pár rohlíků, kochal jsem se až mi i jeden vlak ujel. Takhle jsem si zažil Prahu jednou v životě, ale opravdu nejkrásnější... Praha magická...

metod

Ililka: Fakt? Tak to je drmán, přece jen se anička trefila. Kdo ví, pochopí.<br />
<br />
To jsem rád že jsi, cejsku, něco napsal, já už myslel že doutnáš někde na václaváku:-)

PavelV

metod: "To jsem rád že jsi, cejsku, něco napsal, já už myslel že doutnáš někde na václaváku:-)"<br />
<br />
Metode, Metode, ty nemáš smysl pro ideály a velkohubou rétoriku! :-)

metod

Ale kdepak, to myslím docela mám, jen nejsem tak otevřeného srdce a mysli a prostě jsem si vylosoval trochu jinej papírek.

metod

Možná jsem necita, ale články s takovým citovým nábojem jako umí cejsk jsem četl snad jen ve zpravodaji OHZ a moc to se mnou nepohnulo. Nechme stranou všechno ostatní, na tom se stejně neshodnem ale ta forma je fakt drsná. Přečtěte si všichni poslední větu předchozího článku. A já se tě, Martine ptám, to myslíš vážně?

metod

Kecám, předposlední.

Johan

Nazdááár hyeny!<br />
Cejskům odvonilo. Radujme se!

PavelV

metod: Říká se tomu psychologická manipulace.

PavelV

Vlastně spíš psychologické vydírání.

PavelV

Už se těším, až tady dostaneme otcovské pokárání za naše nestoudné povýšenecké řeči. (A přiznejme si to, je to jediný důvod, proč tady přispíváme. :-))

Papo

Nevím jak Ty, ale na tom je založené celé mé sebevědomí. Mám 173cm, našel jsem si selčnu, která má 160cm, ale nestačí mi to, musím se povyšovat tady (např. takové povyšování se nad frankie30, který má dobře přes 185cm (někde to psal) je vyloženě orgie)...

cejsk

S kreténama se hádat nepotřebuju a jen je smažu. Já píšu blog pro své přátele. <br />
Peace and Love:)<br />
<br />
p.s. těším se na článek neurotického vousatého třicátníka,jak mi to tam nandá... mám zkouškové a rád se něčemu zasměji:o))))))

faun04

"Neurotický vousatý třícátník" mi sice leze na nervy, ale nido mě na signálech tak nedonutil přemýšlet jako on.

alveryon

někoho smáznout(a sorry, sice mi to co tu bylo přišlo zbytečné, ale ne nějaké abys to musel mazat)a pak psát Peace and Love? a popisovat někoho jako neurotického vousatého třicátníka?-to je daleko arogantnější než to co tu bylo...<br />
jinak píšeš to tu pro své přátele? tak napiš vždycky nakonec článku: pište mi sem jen kamarádi a chvalte mě velkou slávou-aby bylo jasno a nepsal sem nikdo jiný

alveryon

cejsk:S kreténama se hádat nepotřebuju..jo jasně:-D jiným hodnocením upíráš a sám hodnotíaš:-D

alveryon

nejsi tu náhodou hlídač aby se na signálech tohle nemohlo stávat? třeba nadávaní do kreténů? kdo bude hlídat hlídače?

Zobrazit 22 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková