MFF_Zabalit baťůžky

3. 7. 2009 9:11
Rubrika: Komentáře | Štítky: KV , KVIFF , MFF

Vstávat časně ráno, na záda baťůžek, postavit se do fronty, listovat nervózně programem, vyzvednout si toužebně očekávané lístky, den strávit v kině a přebíháním mezi jedotlivými projekcemi, ve chvílích volna se jen tak natáhnout v parku, večer zajít na koktejl s přáteli, poslechnout třeba živou muziku a nakonec ještě stihnout půlnoční film, na čtyři hodinky padnout do postele a ráno zase nanovo...

44. Mezinárodní Filmový Festival Karlovy Vary se dneska rozběhnul a následujících devět dní tenhle kolotoč poběží a jako rodilý karlovarák si tenhle svátek nenechám ujít. Na více než týden se poklidné lázeňské centrum horkých pramenů, Becherovky a také nejzápadněji položené město Sovětského svazu promění na pulzující místo zábavy pro tisíce mladých lidí z celé ČR, Evropy a přilehlých kontinentů.

Pokud se chystáte do Karlových Varů tak si pospěšte. Již včera vzali pokladny útokem první baťůžkáři, kteří po úspěšné misi třímali v rukou trs akreditací, které kupovali svým kamarádům, kteří dorazí až později. Široké promenády města jsou už také upgreadovány a obohaceny o různé kostrukce, stany a záplavu plakátů, jenž vás lákají na desítky filmů. A co bude v Karlových Varech, jak domácí říkají - "na fesťáku" - tento rok vůbec k vidění?

Do programu je zatím zařazeno 226 filmů, ale určitě se dočkáme ještě nějakých překvapení navíc. Při projíždění katalogu je zjevné, že oproti minulým ročníkům ustupuje téma "náboženství" a naopak velký počet snímků se zaměřuje na mezilidské vztahy v různých etapách lidského života, na různých místech světa a v různých filmových žánrech. Že by reflexe současného stavu lidské společnosti?

Ačkoliv fesťák je především o filmech je připraven bohatý doprovodný program. Milovníci dobré hudby si přijdou na své. A pokud vás lakají nekončící noční pařby, jste tento týden ve Varech také správně. Možná potkáte i nějakou celibritu, třeba samotné Tondu Bandasku, který je hlavní hvězdou festivalu pro letošek. Klidnější povahy jako já dají asi přednost unikátnímu prostředí karlovarské Dobré čajovny, která je pro každého, kdo v jejím stínu za horkého léta okusil ledové Kašmírské serpentýny nezapomenutelná. Lepší prostor na přemýšlení o právě shlédnutém filmu ve Varech nenajdete.

Na začátek by toho už snad stačilo. Napsáno bylo vět až, až. A to jsem ještě nebyl ani na jednom filmu. Neváhejte a přijeďte, ve Varech se "na fesťáku" rozhodně nudit nebudete. Ale jestli nemůžete, tak se přes tento blog pokusím alespoň vám atmosféru filmového festivalu přiblížit. Podělit se o zážitky z filmů, o setkání se zajímavými lidmi, o fotky...

 

Zobrazeno 3116×

Komentáře

Calid

Jsem ve středu dění, a přesto žádný film neuvidím...jsem v práci...v hotelu Pupp..nevím, ale ti "idioti" s batůžky jsou součástí festivalu jako každý jiný...a kdo jiný by tam pak chodil??

dadinka

Jé, ty se máš...Hnedka bych jela taky.

Honvéd

Ti idioti s baťůžkama je na MFF tak strašný, otravný a devalvující jev (jinde zcela neznámý), který by bylo třeba vymýtit...dělá nám to jenom ostudu...

Krasnazena

Pan Honvéd je člověk velmi zatrpklý, který zdá s nemá rád nic a nikoho, Možná ani sebe ne. Lída

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková